General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-20

General Knowledge Questions and Answers

1. Which of following countries in Europe were most hit by sovereign debt crisis?
(A) Greece, Germany, Spain, Iceland (B) Portugal, Spain, Italy, Czech Republic
(C) Greece, Spain, France, Switzerland (D) Spain, Greece, Iceland, Portugal
Ans : (D)

2. Which of the following countries would account for maximum petroleum production of the world ?
(A) Saudi Arabia, Iran, Kazakhstan, US, Nigeria
(B) Russia, US, Iran, China, Saudi Arabia
(C) Saudi Arabia, US, Venezuela, Iran, Iraq
(D) Iran, Russia, Saudi Arabia, Nigeria, Libya
Ans : (B)

3. Which of the following was not the reason for recent slide of Indian rupee?
(A) Huge Trade Deficit (B) Low Growth and High Inflation
(C) Low Capital Inflow (D) High unemployment rate
Ans : (D)

4. Which of followings combination belongs to Bretton Woods institute?
(A) IMF, World Bank (B) IMP, WTO, Doha Round
(C) World Bank, WTO, IBRD (D) IMF, World Bank, UNESCO
Ans : (A)

5. Which of the following countries meet more than one fourth of their energy requirement from nuclear power?
(A) France, US, Russia, Germany
(B) France, Ukraine, Sweden, Korea
(C) France, India, Ukraine, Germany
(D) Germany, Russia, Canada, Japan
Ans : (B)

6. Who amongst the following was awarded Padma Vibhushan in 2012 ?
(A) T.V. Rajeswar (B) Aruna Irani
(C) A.R. Rahman (D) Shabana Azrni
Ans : (A)

7. Which of the following countries is a member of BRICS ?
(A) Bhutan (B) Iran
(C) Romania (D) South Africa
Ans : (D)

8. Which of the following countries placed its first Spacelab ‘Tiangong-1’ into orbit?
(A) North Korea (B) Japan
(C) India (D) China
Ans : (D)

9. Who among the following is the Solicitor-General of India at present ?
(A) Jacob Mathew (B) Rohinton Nariman
(C) Gopal Subrarnaniam (D) Ashok Chawla
Ans : (B)

10. Which of the following schemes is launched by the Government of India to motivate school children to attend school regularly?
(A) Kutir Jyoti (B) lid-Day Meal
(C) MGREGA (D) RAY
Ans : (B)

11. A stretch of sea water, partly or fully separated by a narrow strip from the main sea, is called–
(A) Bay (B) Isthmus
(C) Lagoon (D) Strait
Ans : (C)

12. Which one among the following prominently rose in revolt against the British in 1857?
(A) Punjab Army (B) Madras Regiment
(C) Bengal Army (D) Awadh Regiment
Ans : (C)

13. The first Prime Minister of India in 1947 was appointed by–
(A) the Governor-General (B) the President of India
(C) Mahatma Gandhi (D) a committee headed by Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)

14. Mahatma Gandhi, the Father of the Nation (India), was born in–
(A) Sabarmati (B) Ahmedabad
(C) Porbandar (D) South Africa
Ans : (C)

15. Telescopes are placed in space to view distant galaxies primarily to–
(A) get closer to the observed objects
(B) avoid the absorption of light or other radiations in the atmosphere of the earth
(C) avoid light pollution from the earth’s populated areas
(D) avoid steering the telescope against the earth’s motion
Ans : (B)

16. The term ‘Golden Revolution’ is most closely related to which of the following missions ?
(A) National Mission on Clean Coal Technologies. (B) National Bamboo Mission.
(C) National Solar Mission. (D) National Horticulture Mission.
Ans : (D)

17. What is the number of digits in the MICR (Magnetic Ink Character Recognition) code mentioned at the bottom of the cheque just after the cheque number ?
(A) 6 (B) 7
(C) 8 (D) 9
Ans : (D)

18. Which of the following has become the first Indian State to launch health insurance policy covering all its people?
(A) J & K (B) Haryana
(C) Kerala (D) Goa
Ans : (D)

19. The value of a commodity expressed in terms of money is known as–
(A) Price (B) Utility
(C) Value (D) Wealth
Ans : (A)

20. The Planning Commission of India was established in the year–
(A) 1947 (B) 1949
(C) 1950 (D) 1952
Ans : (C)

21. In big cities, air pollution is mainly due to–
(A) burning of fossil fuel (B) thermal power plant
(C) sewage (D) suspended particles
Ans : (A)

22. The term ‘Let’ is associated with–
(A) Badminton (B) Chess
(C) Hockey (D) Football
Ans : (A)

23. The oral polio vaccine was discovered by–
(A) Alexander Flemming (B) Jonas Salk
(C) Edmond Fischer (D) Joseph E. Murray
Ans : (B)

24. Who among the following Nobel Laureates for their relentless struggle for peace, was awarded 2010 Nobel Prize?
(A) Barack H. Obama (B) Liu Xiaobo
(C) Martti Ahtisaari (D) Shirin Ebadi
Ans : (B)

25. The Umiam Hydel Project dam is located a few kilometres north of–
(A) Guwahati (B) Shillong
(C) Kohima (D) Imphal
Ans : (B)

Post a Comment

0 Comments