General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-23

General Knowledge Questions and Answers

1. Which of the following education institutions was Mr. Rajat Gupta, the former McKinsey chief associated with?
(A) XLRI Jamshedpur
(B) Indian Institute of Management Calcutta
(C) Indian Institute of Management Bangalore
(D) Indian School of Business, Hyderabad
Ans : (D)

2. Which country was the highest producer of cars in the world in 2011 ?
(A) USA (B) Germany
(C) Korea (D) China
Ans : (D)

3. What is the approximate share of manufacturing sector in Indian GDP in 2011-12?
(A) 22% (B) 24%
(C) 31% (D) 15%
Ans : (D)

4. Which of the following combination of scholars have won the Nobel Prize in Economics?
(A) Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Oliver Williamson
(B) Mehboob Haque, Amartya Sen, Robert McNamara
(C) Amartya Sen, Mohammad Yunus, Ronald Coase
(D) Mohammad Yunus, Paul Krugman, Oliver Williamson
Ans : (A)

5. For which of the following reasons was Maruti in the news in July, 2012 ?
(A) Producing most fuel efficient cars
(B) Transferring its production to Gujarat
(C) Industrial violence
(D) Disrupting daily movement of vehicles in New Delhi
Ans : (C)

6. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Heave (B) Silly Point
(C) Tee (D) Smash
Ans : (B)

7. A new Nuclear Power Plant is being set up in which of the following places in India ?
(A) Amethi (B) Firozabad
(C) Jaitapur (D) Joshi Math
Ans : (C)

8. Which of the following schemes is launched to make cities in India slum- free?
(A) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (B) Bharat Nirman
(C) Rajiv Awas Yojana (D) Indira Awas Yojana
Ans : (C)

9. Who among the following is a famous author of Indian origin ?
(A) Homi K. Bhabha (B) Kiran Desai
(C) Swati A. Piramal (D) Shabana Azmi
Ans : (B)

10. Who among the following has written the famous book “Malgudi Days”?
(A) V.S. Naipaul (B) Deepak Chopra
(C) Rabindranath Tagore (D) R.K. Narayan
Ans : (D)

11. Air is–
(A) always a compound (B) always a mixture
(C) a compound in pollution free zones
(D) a mixture in industrial zones
Ans : (B)

12. Which one among the following is an electrochemical cell that cannot be charged?
(A) Electrolytic cell (B) Storage cell
(C) Primary cell (D) Fuel cell
Ans : (C)

13. Which of the following countries is not in the Continent of Asia ?
(A) Indonesia (B) Japan
(C) Libya (D) Malaysia
Ans : (C)

14. One feels heavier in a lift when the lift–
(A) is going down steadily (B) just begins to go up
(C) is moving up steadily (D) descends freely
Ans : (B)

15. A swinging pendulum has its maximum acceleration at–
(A) the bottom of the swing (B) the two extremities of the swing
(C) every point on the swing (D) no particular portion of the pendulum
Ans : (B)

16. The Governor-General who abolished the practice of Sati was–
(A) Dalhousie (B) Ripon
(C) William Bentinck (D) Curzon
Ans : (C)

17. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was–
(A) Chaitanya (B) Andal
(C) Meerabai (D) Ramabai
Ans : (C)

18. After Alexander's death the Eastern part of his empire came under–
(A) Seleucus Nicator (B) Menander
(C) Rudradaman (D) Kanishka
Ans : (A)

19. The Thar Express goes to–
(A) Afghanistan (B) Bangladesh
(C) Pakistan (D) Myanmar
Ans : (C)

20. The product used for manufacturing of Industrial alcohol is–
(A) Khandasari (B) Bagasse
(C) Molasses (D) Paper-pulp
Ans : (C)

21. Infocrossing was acquired by–
(A) Wipro (B) JSW Steel
(C) Craves Software International (D) Godrej Sana Lee
Ans : (A)

22. Boston Communications Group was acquired by–
(A) Elder Pharmaceutical (B) Megasoft
(C) Novo Zymes (D) Wipro
Ans : (B)

23. MTV Networks India was acquired by–
(A) The Television 18 group (B) Reliance Communications
(C) Punjab Chemicals and Crop Protection (D) Fashion TV
Ans : (A)

24. The web driven photo printing service ‘Snapfish’ is owned by–
(A) HP (B) Microsoft
(C) Yahoo (D) Google
Ans : (A)

25. Which mobile company has signed a deal with Apple to sell their iPhone in India?
(A) Vodaphone (B) RCom
(C) Airtel (D) Idea
Ans : (A)

Post a Comment

0 Comments