General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-22

General Knowledge Questions and Answers

1. Which of the following groups of rivers in India is likely to show the least erosional activity?
(A) Himalayan rivers (B) The eastward flowing peninsular rivers
(C) The thin stream flowing into the Arabian sea (D) Those rising in the great plain of India
Ans : (B)

2. From which of the following items India export the most ?
(A) Textile goods (B) Jute
(C) IT Services (D) Gems and Jewellery
Ans : (D)

3. Which of the following acids helps in human digestion?
(A) Lactic (B) Tartaric
(C) Hydrochloric (D) Sulphuric
Ans : (C)

4. The belt of highest temperature in the month of March lies in–
(A) Madhya Pradesh and Gujarat (B) Southern and Central parts of Deccan Plateau
(C) North India (D) East India
Ans : (B)

5. Which of the following African countries underwent political turmoil in the last two years?
(A) Tunisia, Egypt, Libya, Algeria, Morocco, Sudan
(B) Tunisia, Yemen, Algeria, Libya, Morocco, Kenya
(C) Egypt, Libya, Sudan, Mauritania, Nigeria, Malta
(D) Mauritania, Egypt, Libya, Algeria, Sudan, Maldives
Ans : (A)

6. ‘Kyoto Protocol’, an agreement signed by various countries, is associated with the field of–
(A) International trade (B) Clean environment and climate change
(C) Currency swap (D) Deep sea mining and oil exploration
Ans : (B)

7. World’s AIDS Day is observed on which of the following days ?
(A) 1st December (B) 1st March
(C) 1st April (D) 1st May
Ans : (A)

8. USA decided to withdraw its army from which of the following countries after a 9 years’ long stay of the same there?
(A) Afghanistan (B) Libya
(C) Egypt (D) Iraq
Ans : (D)

9. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Lawn Tennis ?
(A) FIFA Cup (B) Champions Trophy
(C) Ranji Trophy (D) Davis Cup
Ans : (D)

10. Which award is given to the coaches of Sportspersons ?
(A) Dronacharya Award (B) Arjuna Award
(C) Kalidas Samman (D) Rajiv Gandhi Khel Ratna
Ans : (A)

11. Who among the following was awarded the first Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2012?
(A) Jasraj (B) Ravi Shankar
(C) Nikhil Banerjee (D) Bhimsen Joshi
Ans : (B)

12. All of the following are rivers of Europe, except–
(A) Nile (B) Rhine
(C) Volga (D) Seine
Ans : (A)

13. The UN has passed a resolution against human right violation in a South Asian country. Which of the following was the country?
(A) Nepal (B) India
(C) Pakistan (D) Sri Lanka
Ans : (D)

14. Prof. Vijay Raghavan, an Indian scientist, who has been elected Fellow of Royal Society in the year 2012, is a renowned–
(A) Biotechnologist (B) Chemist
(C) Agricultural scientist (D) Missile engineer
Ans : (A)

15. ‘Operation Cactus’ is the name given to Indian Military intervention in–
(A) Maldives (B) Sri Lanka
(C) Bangladesh (D) Bhutan
Ans : (A)

16. Fundamental Duties were added to the Constitution by–
(A) 24th Amendment (B) 39th Amendment
(C) 42nd Amendment (D) 44th Amendment
Ans : (C)

17. The final authority to interpret our Constitution is the–
(A) President (B) Parliament
(C) Prime Minister (D) Supreme Court
Ans : (D)

18. Compared with Society, the scope of State activity is–
(A) Wider (B) Narrow
(C) Just equal (D) No comparison between the two
Ans : (A)

19. Seleucus Nicator was defeated by–
(A) Asoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bindusara (D) Brihadratha
Ans : (B)

20. The striking feature of the Indus Valley Civilisation was–
(A) Urban Civilisation (B) Agrarian Civilisation
(C) Mesolithic Civilisation (D) Paleolithic Civilisation
Ans : (A)

21. Manipur has common boundaries with the group of States of–
(A) Nagaland, Assam and Mizoram (B) Nagaland, Meghalaya and Tripura
(C) Meghalaya, Mizorarn and Tripura (D) Nagaland, Mizoram and Meghalaya
Ans : (A)


22. Christian Louboutin, who designed the shoe named ‘Bollywoody’ is based in–
(A) France (B) Italy
(C) Russia (D) Romania
Ans : (A)

23. The confluence of the rivers Ganges and Yamuna is at–
(A) Agra (B) Allahabad
(C) Patna (D) Varanasi
Ans : (B)

24. “You look the world, we look after you” is the tag line of which brand?
(A) Microsoft (B) LIC
(C) SOTC (D) Bharti Airtel
Ans : (C)

25. Iran’s first nuclear power plant has started contributing to its national grid. Where in Iran is it located?
(A) Siraf (B) Bushehr
(C) Knvormuj (D) Borazjan
Ans : (B)

Post a Comment

0 Comments