General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-37

General Knowledge Questions and Answers

1. The ‘more mega store’ retail chain belongs to which Indian Industry?
(A) Reliance Industry (B) Bharti Enterprises
(C) Aditya Birla Group (D) None of these
Ans : (C)

2. Who is the brand ambassador of the Hockey India League (HIL) 2013 ?
(A) Pargat Singh (B) Dhanraj Pillai
(C) Navjot Singh Sidhu (D) Virat Kohli
Ans : (C)

3. ‘Van Heusen’ is a leading International brand of–
(A) formal wear (B) fashion accessories
(C) jewellery (D) None of these
Ans : (A)

4. ‘Sonata’, ‘Ajanta’ and ‘Maxima’ are the well-known Indian brands of–
(A) jewellery (B) watches
(C) cosmetics (D) home furnishing
Ans : (B)

5. Lionel Messi, the winner of four FIFA-Ballon d’Or and World Player of the Year belongs to–
(A) Brazil (B) Spain
(C) Argentina (D) Germany
Ans : (C)

6. Which of the following Acts ensures that every child gets school education?
(A) RTI Act (B) RTE Act
(C) Apprentice Act (D) Govt. Grants Act
Ans : (B)

7. Which of the following books is written by Anita Desai ?
(A) Where Shall We Go This Summer (B) A General and His Army
(C) An Eye to China (D) Between Hope and History
Ans : (A)

8. Which of the following Awards is given to Cine persons for their life time achievement ?
(A) Saraswati Samman (B) Kalidas Samman
(C) Arjuna Award (D) Dada Saheb Phalke Award
Ans : (D)

9. Commonwealth Games-2014 will be organised in–
(A) London (B) New Delhi
(C) Glasgow (D) Toronto
Ans : (C)

10. Who among the following is a Cabinet Minister in Union Cabinet?
(A) Sachin Pilot (B) Milind Deora
(C) A. K. Antony (D) Rahul Gandhi
Ans : (C)

11. Abul Fazl wrote–
(A) Babur-Nama (B) Humayun-Nama
(C) Akbar-Nama (D) Alamgir-Nama
Ans : (C)

12. Which of the following is called the ‘Crossroads of the Pacific’ ?
(A) Tonga (B) Fiji
(C) Hawaii (D) Ellice
Ans : (B)

13. Which one of the following is an act of man that disturbs the ecological balance?
(A) Vanamahotsav (B) Afforestation
(C) Lumbering (D) Social forestry
Ans : (C)

14. The world famous Sanchi Stupa, possibly the oldest stone structure in India, was originally commissioned by–
(A) Emperor Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Satakarni (D) Gautama Buddha
Ans : (A)

15. How many States in India are coastal ?
(A) 7 (B) 8
(C) 9 (D) 10
Ans : (C)

16. Rana Kumbha constructed the Tower of Victory at Chittor to mark his victory over–
(A) Ahmad Shah of Gujarat (B) Mahmud Khalji of Malwa
(C) The Khan of Nagaur (D) Rao Jodha of Marwar
Ans : (B)

17. The Social Forestry Scheme was introduced during–
(A) Fourth Five-Year Plan (B) Eighth Five-Year Plan
(C) Second Five-Year Plan (D) Sixth Five Year Plan
Ans : (D)

18. The project similar to T.V.A. (Tennessee Valley Authority) of U.S.A. in India is–
(A) Damodar Valley Project (B) Mahanadi Delta Project
(C) Ramganga Multipurpose Project (D) Idukki Project
Ans : (A)

19. Petrology is the study of–
(A) rocks (B) soils
(C) earth (D) minerals
Ans : (A)

20. During the period of South-West monsoon, Tamil Nadu remains dry because–
(A) the winds do not reach this area (B) there are no mountains in this area
(C) it lies in the rain-shadow area (D) the temperature is too high to let the winds cool down
Ans : (C)

21. Who was the last Mughal emperor in India?
(A) Tippu Sultan (B) Sher Shah Suri
(C) Bahadur Shah Zafar (D) Asaf Ali
Ans : (C)

22. The mobile handset Black Berry is manufactured by–
(A) Nokia (B) RIM
(C) Motorola (D) Datawind
Ans : (B)

23. According to the Tiger Census 2010 conducted by the Government of India, which Indian state has the largest population of tigers ?
(A) Karnataka (B) Madhya Pradesh
(C) Gujarat (D) Assam
Ans : (A)

24. Who has written “Abhigyan Shakuntalam” ?
(A) Tulsidas (B) Kalidas
(C) Vyas (D) Surdas
Ans : (B)

25. Which of the following sanctuaries is famous for one-horned Rhinoceros?
(A) Manas Sanctuary (B) Palamu Sanctuary
(C) Periyar Sanctuary (D) Kaziranga National Park
Ans : (D)

Post a Comment

0 Comments