General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-18

General Knowledge Questions and Answers

1. General Measures to study rural-urban disparities–
(A) Sex ratio, Literacy Rate, Per Capita Income
(B) Credit Allocation, Sex Ratio, literacy Rate, Per Capita Income
(C) Per Capita Income, Physical Quality of Life Index, Sex Ratio, literacy Rate, Credit Allocation
(D) None of the above
Ans : (C)

2. “World Development Report” is an annual publication of–
(A) United Nations Development Programme
(b) International Bank of Reconstruction and Development
(C) International Monetary Fund
(D) World Trade Orzanisation
Ans : (B)

3. In the context of the Indian freedom struggle, 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons?
(A) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta Town hall
(B) Partition of Bengal took effect
(C) Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj
(D) LokmanyaTilak started Swadeshi Movement in Poona
Ans : (B)

4. Who was the captain of the Indian cricket team that won the Under-19 World Cup in 2012?
(A) Pankaj Singh (B) Virat Kohli
(C) Unmukt Chand (D) Mahendra Singh Dhoni
Ans : (C)

5. Which of the following country does not follow Euro as their currency?
(A) Germany (B) Belgium
(C) Switzerland (D) Portugal
Ans : (C)

6. Gujarat is the largest producer of salt in India because–
(A) It has extensive shallow seas
(B) It has extensive dry coast
(C) Its coastal waters are very saline
(D) Besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt
Ans : (D)

7. Which of the following services/products of banks is specially designed and launched to help students?
(A) Personal loan (B) Corporate loan
(C) Business loan (D) Education loan
Ans : (D)

8. Which of the following terms is not directly associated with the functioning of RBI ?
(A) Open Marker Operations (B) Cash Reserve Ratio
(C) SENSEX (D) Liquidity Adjustment Facility
Ans : (C)

9. Which of the following statements is not correct?
(A) Wheat is grown in Punjab (B) Tea is produced in Assam
(C) Coffee is grown in Karnataka (D) Saffron is produced in Himachal Pradesh
Ans : (D)

10. Dipika who won Crocodile Challenge Cup Finals, played in December 2011, is a famous–
(A) Badminton player (B) Table Tenn. is player
(C) Lawn Tennis player (D) Squash player
Ans : (D)

11. Under which law it is prescribed that all proceedings in the Supreme Court of India shall be in English language?
(A) The Supreme Court Rules, 1966 (B) A Legislation made by the Parliament
(C) Article 145 of the Constitution of India (D) Article 348 of the Constitution of India
Ans : (D)

12. Which one of the following reactions is the main cause of the energy radiation from the Sun?
(A) Fusion reaction (B) Fission reaction
(C) Chemical reaction (D) Diffusion reaction
Ans : (A)

13. In SONAR, we use–
(A) ultrasonic waves. (B) infrasonic waves.
(C) radio waves. (D) audible sound waves.
Ans : (A)

14. To which of the following categories do the forests of the Western Ghats of India belong ?
(A) Equatorial forests (B) Monsoon forests
(C) Sub-tropical evergreen forests (D) Temperate coastal forests
Ans : (D)

15. The time period of a simple pendulum having a spherical wooden bob is 2 s. If the bob is replaced by a metallic one twice as heavy, the time period will be–
(A) more than 2 s (B) 2 s
(C) 1 s (D) less than 1 s
Ans : (B)

16. The major part of agricultural land in India is under–
(A) cash crops (B) food crops
(C) oil seeds (D) plantation crops
Ans : (B)

17. King Idris was the last monarch of–
(A) Egypt (B) Iran
(C) Libya (D) Afghanistan
Ans : (C)

18. The river Volga pours its water into the–
(A) Black Sea (B) Caspian Sea
(C) Dead Sea (D) Mediterranean Sea
Ans : (B)

19. Which country’s Progress cargo rocket launch, ferrying food and fuel to the International Space Station, ended in a failure recently?
(A) Russia (B) China
(C) Japan (D) USA
Ans : (A)

20. Which of the following is not among the State/union territories that underwent a name-change after their creation?
(A) Chhattisgarh (B) Uttarakhand
(C) Puducherry (D) Odisha
Ans : (A)

21. A cyclist in circular motion should lean–
(A) Forward (B) Backward
(C) Sideways towards the centre (D) Sideway away from the centre
Ans : (C)

22. The monitor of a computer is–
(A) an input device (B) an output device
(C) a storage device (D) a processing device
Ans : (B)

23. ……….. is a collection of wires through which data is transmitted from one part of a computer to another part–
(A) Port (B) Channel
(C) Bus (D) Add on card
Ans : (C)

24. Amalgam is an alloy in which the base metal is–
(A) Copper (B) Zinc
(C) Aluminium (D) Mercury
Ans : (D)

25. The physical method commonly used to purify sea water is–
(A) Evaporation (B) Sedimentation
(C) Filtration (D) Distillation
Ans : (A)

Post a Comment

0 Comments