General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-21

General Knowledge Questions and Answers

1. 17th Parallel separates–
(A) North and South Korea (B) South and North America
(C) North and South Yemen (D) Afghanistan and Pakistan
Ans : (D)

2. Harish Hande who won the Magsaysay Award in 2011 is famous for–
(A) RTE (B) RTI
(C) Lokpal Bill (D) SELCO
Ans : (D)

3. Indian government is planning to introduce GAAR. What is the purpose of GAAR ?
(A) Increase rural income (B) Increase agriculture income
(C) Regulatory authority for managing agriculture resources
(D) Regulate foreign investment in agriculture
Ans : (D)

4. Who is the Chairman of Indian Planning Commission ?
(A) Dr. M. S. Ahluwalia (B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. Manmohan Singh (D) Raminder Singh Gujral
Ans : (C)

5. Which of the following rivers have almost the same point of beginning?
(A) Brahmaputra and Ganga (B) Tapti and Beas
(C) Brahmaputra and Indus (D) Indus and Ganga
Ans : (C)

6. As per the news published in various newspapers, Government is planning to set up a Regulatory Body in educational field specially for–
(A) Higher Education (B) Medical Education
(C) Elementary Education (D) Secondary Education
Ans : (A)

7. Which of the following countries is selected as a host of Commonwealth Games-2018 ?
(A) India (B) Australia
(C) Pakistan (D) South Africa
Ans : (B)

8. France has agreed to supply ‘Rafale’ to India. The deal is about the supply of–
(A) Warships (B) RADAR system
(C) Fighter Aircrafts (D) Nuclear Reactors
Ans : (C)

9. ‘Seychelles’, where China is going to set up its new military base, is a country in–
(A) Bay of Bengal (B) China Sea
(C) Indian Ocean (D) Red Sea
Ans : (C)

10. Which of the following terms is used in the field of Economics ?
(A) Absolute Zero (B) Molecular Equation
(C) Zero Point Energy (D) Balance of Payment
Ans : (D)

11. SONAR is mostly used by–
(A) Doctors (B) Engineers
(C) Astronauts (D) Navigators
Ans : (D)

12. Which of the following straits connects Black Sea and the Sea of Marmara?
(A) Bering Strait (B) Bosphorus Strait
(C) Malacca Strait (D) Palk Strait
Ans : (B)

13. For a simple pendulum, the graph between T2 and L (where T is the time period & L is the length) is–
(A) straight line passing through origin (B) parabolic
(C) circle (D) None of the above
Ans : (A)

14. Grenada is situated in the–
(A) Arctic Ocean (B) Eastern Caribbean Sea
(C) Mediterranean Sea (D) Pacific Ocean
Ans : (B)

15. A circular area enclosing the area of shallow water separated from the sea by low banks, is called–
(A) an atoll (B) a barrier reef
(C) a fringing (D) a lagoon
Ans : (A)

16. Green Revolution was started in–
(A) 1960 (B) 1970
(C) 1980 (D) 1990
Ans : (A)

17. The term of the Finance Commission is–
(A) Ten years (B) Five years
(C) Six years (D) Three years
Ans : (B)

18. Reserve Bank of India was nationalised in–
(A) 1948 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1950
Ans : (C)

19. Who was the Chairman of the Constituent Assembly?
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawaharlal Nehru      (D) Vallabhbhai Patel
Ans : (B)

20. Which one of the following methods is used to ascertain the public opinion on important legislation?
(A) Initiative (B) Recall
(C) Referendum (D) None of the above
Ans : (C)

21. The expenses of the Government of India are the highest on account of subsidy on–
(A) Fertilisers(B) Oil
(C) LPG (D) Food
Ans : (D)

22. In accordance with the directions of RBI, banking facilities are required to be provided at all places having population of more than 2000 by the end of–
(A) March 2015 (B) March 2014
(C) March 2013 (D) March 2012
Ans : (C)

23. Bodoland Territorial Council (BTC), an autonomous self-governing body, was created within the State of–
(A) Nagaland (B) Meghalaya
(C) Assam (D) Mizoram
Ans : (C)

24. ‘Simla Pact’ between India and Pakistan was signed in the year–
(A) 1965 (B) 1971
(C) 1972 (D) 2001
Ans : (C)

25. In which of the following States are Garo and Khasi tribes found ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Nagaland
(C) Meghalaya (D) Mizoram
Ans : (C)

Post a Comment

0 Comments