General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-14

General Knowledge Questions and Answers

1. A present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one among the following was not one of them?
(A) Canada (B) Japan
(C) Italy (D) Russia
Ans : (B)

2. The Security Council of UN consists of 5 permanent members, and the remaining 10 members are elected by the General Assembly for a term of–
(A) 1 year (B) 2 years
(C) 3 years (D) 5 years
Ans : (B)

3. Which one of the following planets has largest number of satellites or moons?
(A) Jupiter (B) Mars
(C) Saturn (D) Venus
Ans : (A)

4. Which one of the following rivers does not originate in India?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Ravi (D) Sutlej
Ans : (D)

5. Which one among the following South Asia countries has the highest population density?
(A) India (B) Pakistan
(C) Sri Lanka (D) Nepal
Ans : (A)

6. POSCO is in the process of establishing its plants in India. What does the letter ‘P’ denote in the name POSCO?
(A) Popular (B) Pallin
(C) Pohang (D) Paradeep
Ans : (C)

7. Who amongst the following has become the Chief Minister of a State in India third time consecutively ?
(A) Tarun Gogoi (B) Nitish Kumar
(C) J. Jayalalithaa (D) Mamta Banerjee
Ans : (A)

8. Who amongst the following is the winner of Man Booker International Prize - 2011 ?
(A) Andrea Levy (B) Nicola Barker
(C) Tom McCarthy (D) Philip Roth
Ans : (D)

9. Interest on savings bank account is now calculated by banks on–
(A) minimum balance during the month
(B) minimum balance from 7th to last day of the month
(C) minimum balance from 10th to last day of the month
(D) daily product basis
Ans : (D)

10. The third International Conference of the Trade Unions was organised in June 2011 in–
(A) Vienna (B) Moscow
(C) London (D) Paris
Ans : (D)

11. Which one of the following was not a demand of the Prarthana Samaj ?
(A) Women education (B) Widow remarriage
(C) Raising the age of marriage for boys and girls (D) Abolition of untouchability
Ans : (D)

12. Which one of the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?
(A) Acetylene (B) Ethane
(C) Methane (D) Carbon dioxide
Ans : (B)

13. Age of fossil may be found out by determining the ratio of two isotopes of carbon. The isotopes are–
(A) C-12 and C-13 (B) C-13 and C-14
(C) C-12 and C-14 (D) C-12 and carbon black
Ans : (C)

14. Who among the following Chinese travellers visited the kingdoms of Harshavardhana and Kumar Bhaskar Varma?
(A) I-tsing (B) Fa-Hien
(C) Hiuen Tsang (D) Sun Shuyun
Ans : (C)

15. Which one of the following Indus cities was known for water management?
(A) Lothal (B) Mohenjo-Daro
(C) Harappa (D) Dholavira
Ans : (B)

16. The asteroids revolve round the Sun in between–
(A) Mars and Jupiter (B) Jupiter and Saturn
(C) Earth and Mars (D) Saturn and Uranus
Ans : (A)

17. ‘Free throw’ is given in which of the following games ?
(A) Basketball (B) Cricket
(C) Football (D) Volleyball
Ans : (A)

18. Who created the new form of information presentation known as World Wide Web ?
(A) Robert Morris Jr. (B) Michael Dertouzas
(C) Tim Berners-Lee (D) Bob Kahn
Ans : (C)

19. Which city is also known as the “Big Apple”?
(A) New York, USA (B) Canberra, Australia
(C) Madrid, Spain     (D) Lausanne, Switzerland
Ans : (A)

20. Which of the following vegetable oils does not contain essential fatty acids?
(A) Groundnut oil (B) Mustard oil
(C) Sunflower oil (D) Coconut oil
Ans : (C)

21. Constituent Assembly adopted the Constitution on–
(A) 15th August 1947 (B) 26th November 1949
(C) 26th January 1950 (D) 30th January 1948
Ans : (B)

22. The rustless Iron Pillar at Mehrauli (Delhi) was erected by the–
(A) Mauryas (B) Kushans
(C) Guptas (D) Satavahanas
Ans : (C)

23. The famous ‘Gayatri Mantra’ has been taken from–
(A) Rigveda (B) Samaveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Ans : (A)

24. The Rajput King who was defeated by Babur in the battle of Khanwa was–
(A) Udai Singh (B) Rana Pratap Singh
(C) Rana Sanga (D) Rudra Deva
Ans : (C)

25. Who was the founder of the Ramakrishna Mission ?
(A) Sri Ramakrishna (B) Swami Shraddhananda
(C) Keshab Chandra (D) Swami Vivekananda
Ans : (D)

Post a Comment

0 Comments