General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-10

General Knowledge Questions and Answers

1. Who was not a politician?
(A) H. N. Bahuguna (B) I. K. Gujral
(C) S. L. Bahuguna (D) J. Jayalalithaa
Ans : (C)

2. The WISE Prize-2012, also known as the “Nobel Prize for Education”, was conferred by the WISE Summit in Doha on–
(A) Dr. APJ Abdul Kalam (B) Dr. Madhav Chavan
(C) Dr. Yash Pal (D) Dr. M. S. Swaminathan
Ans : (B)

3. The most powerful woman in business in India as rated by the” “Fortune” for the year 2012 is–
(A) Chanda Kochhar (B) Prabha Parameswaran
(C) Debjani Ghosh (D) Anjali Bansal
Ans : (A)

4. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development-2012 was awarded to–
(A) Tereza Fajksova (B) Sunita Williams
(C) Chanda Kochhar (D) Ellen Johnson Sirleaf
Ans : (D)

5. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in–
(A) Snakes (B) Frogs
(C) Human beings (D) Lizards
Ans : (C)

6. Which of the following is not a Millennium Goal set by the UNO?
(A) Eradicate extreme poverty and hunger (B) Reduce child mortality
(C) Ensure environmental sustainability (D) Combat terrorism and bring people in main stream of society
Ans : (D)

7. Neap tides are caused by the gravitational pull of the–
(A) Moon only (B) Sun only
(C) Moon and the Sun in the same direction (D) Moon and the Sun in opposite directions
Ans : (D)

8. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor-General of India?
(A) Wellesley (B) Warren Hastings
(C) Cornwallis (D) Cavendish Bentinck
Ans : (B)

9. Japan won the women’s Football World Cup 2011 by defeating–
(A) England (B) Germany
(C) Argentina (D) USA
Ans : (D)

10. Which of the following states became the first state in the country to launch RBI’s e-payment system for commercial tax payers?
(A) Andhra Pradesh (B) Kerala
(C) Gujarat (D) Karnataka
Ans : (D)

11. All of the following rivers flow into or join the Ganges on its left side, except–
(A) Gomti (B) Son
(C) Gandak (D) Kosi
Ans : (B)

12. Which of the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Brahmaputra (B) Mahanadi
(C) Ravi  (D) None of these
Ans : (A)

13. The phenomenon called ‘Equinox’ is due to the–
(A) rotation of the Earth on its own axis
(B) revolution of the Earth on its inclined axis
(C) oblate spheroid shape of the Earth
(D) gravitational pull of the planet
Ans : (B)

14. Which of the following statements is not correct ?
(A) The average height of the Western Ghats goes on decreasing towards the south
(B) A part of the Indus basin is shared by Punjab and Haryana
(C) The Indus and the Ganga Brahmaputra river systems together form the great plains of northern India
(D) The Himadri range lies south of the Himachal range
Ans : (A)

15. With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one of the following statements is not correct ?
(A) A Money Bill cannot be introduced in the Rajya Sabha
(B) The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money Bill
(C) The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
(D) The Rajya Sabha has no power to vote on the Demands for Grants
Ans : (C)

16. A floppy disk is–
(A) used as the primary memory in computer systems (B) made up of magnetic material
(C) a semiconductor random-access memory (D) an EPROM
Ans : (B)

17. MDI stands for–
(A) Multiple Design Interaction (B) Multiple Document Interaction
(C) Multiple Document Interface (D) Multiple Design Interface
Ans : (C)

18. Find the odd one out–
(A) FCI – Financial assistance to commercial institutions
(B) EXIM Bank– Financing of export-import trade
(C) IDBI – Industrial Finance
(D) SIDBI – Financial assistance to small industries
Ans : (A)

19. The Twelfth Five-Year Plan will be operative for the period–
(A) 2012 – 2017 (B) 2013 – 2018
(C) 2010 – 2015 (D) 2011 – 2016
Ans : (A)

20. The State with largest gap in male and female literacy is–
(A) Rajasthan (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh
Ans : (A)

21. ‘God helps those who help themselves’. Who said these words?
(A) Algernon Sidney (B) Nelson Mandela
(C) Swami Vivekanand (D) Andre Maurois
Ans : (A)

22. Mother Teresa was awarded the Nobel Peace Prize in–
(A) 1976 (B) 1979
(C) 1969 (D) 1971
Ans : (B)

23. As per 2011 Census results, the density of population in India is–
(A) 362 (B) 382
(C) 325 (D) 345
Ans : (B)

24. India’s Space Rocket Launching Centre is in–
(A) Sriharikota (B) Port Blair
(C) Wheeler Island (D) Hassan
Ans : (A)

25. Who has been sworn in as the Union Railway Minister after the resignation of Dinesh Trivedi ?
(A) Muket Rai (B) Prasano Dev Barua
(C) Mukul Roy (D) Harihar Banerji
Ans : (C)

Post a Comment

0 Comments