General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-5

General Knowledge Questions and Answers

1. Blood group was discovered by–
(A) Alexander Fleming (B) William Harvey
(C) Landsteiner (D) Pavlov
Ans : (C)

2. Pick out the correct match–
(A) Egg yolk – Protein and Fat (B) Fleshy food – Calcium and Protein
(C) Fish – Starch and Vitamin (D) Milk – Fibre and Mineral
Ans : (A)

3. Blood is a–
(A) reproductive tissue (B) connective tissue
(C) epithelial tissue (D) muscular tissue
Ans : (B)

4. DPT vaccine is administered to prevent diseases like–
(A) Diphtheria, Pertussis and Typhoid (B) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
(C) Dengue, Pertussis and Typhoid (D) Dengue, Polio and Tetanus
Ans : (B)

5. The disease that has been eradicated from the world is–
(A) Smallpox (B) Leprosy
(C) Poliomyelitis (D) Chickenpox
Ans : (A)

6. The main circuit-board of the system unit is the–
(A) computer program (B) control unit
(C) motherboard (D) RAM
Ans : (C)

7. Which of the following is billionth of a second?
(A) Gigabyte (B) Terabyte
(C) Nanosecond (D) Microsecond
Ans : (C)

8. Online Marketing is the function of which of the following ?
(A) Purchase Section (B) Production Department
(C) I.T. Department (D) A collective function of all staff
Ans : (D)

9. Customisation is useful for–
(A) Designing customer specific products (B) Call centres
(C) Publicity (D) Motivating the staff
Ans : (A)

10. The key challenge to market-driven strategy is–
(A) Selling maximum products (B) Employing maximum DSAs
(C) Delivering superior value to customers (D) Being rigid to changes
Ans : (C)

11. The famous tombs of the seven Qutub Shahi rulers are located close to which of the following forts?
(A) Red Fort in Delhi (B) Agra Fort in Agra
(C) Golconda Fort in Hyderabad (D) Gwalior Fort in Gwalior
Ans : (C)

12. Which one of the following principles was not propagated by the Theosophical Society ?
(A) Belief in Karma and Rebirth (B) Belief in Universal Brotherhood and Humanity
(C) Belief in Vedantic Philosophy (D) Belief in the Eradication of Untouchability
Ans : (D)

13. Which one of the following statements is correct ?
(A) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad
(B) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India
(C) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi
(D) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi
Ans : (A)

14. Who among the following Governors-General formed the Triple Alliance against Tipu Sultan ?
(A) Warren Hastings (B) Lord Cornwallis
(C) Lord Wellesley (D) Lord William Bentinck
Ans : (B)

15. The local time at a place is 6 A.M. when the G.M.T. is 3 A.M. What is the longitude of that place ?
(A) 45 degrees E (B) 45 degrees W
(C) 120 degrees E (D) 120 degrees W
Ans : (A)

15. Public opinion gets an authoritative expression in a democracy through–
(A) Pressure groups (B) Public meetings
(C) Newspapers (D) Parliament
Ans : (D)

16. Which one of the following is not a determining factor of a country's foreign policy ?
(A) Cultural conditions (B) Religious conditions
(C) National interests (D) Interdependence
Ans : (D)

17. What is the expansion of the term WAN in computer terminology?
(A) Wide Area Network (B) Wide Angle Network
(C) Word Application Network (D) Word Application Node
Ans : (A)

18. Tides in the sea have stored in them–
(A) Gravitational potential energy (B) A combination of all the three forms of energy
(C) Hydraulic energy (D) Kinetic energy
Ans : (D)

19. Delivery of developed foetus is scientifically called as–
(A) Abortion (B) Ovulation
(C) Parturition (D) Oviposition
Ans : (C)

20. Thyroxine hormone is secreted by–
(A) Adrenal gland (B) Testes
(C) Pituitary gland (D) Thyroid gland
Ans : (D)

21. The most dangerous consequence of excessive deforestation is–
(A) destruction of wild animal habitats (B) soil erosion
(C) loss of forest wealth (D) loss of many valuable plants
Ans : (B)

22. “Green house effect” means–
(A) Trapping of solar energy due to atmospheric carbon dioxide
(B) Prevention of ultra-violet radiations by ozone layer
(C) Pollution in houses in tropical region
(D) None of these
Ans : (A)

23. The most stable eco-system is–
(A) Desert (B) Ocean
(C) Forest (D) Mountain
Ans : (B)

24. An ideal example of sustainable resource is–
(A) Afforestation (B) Farming
(C) Reforestation (D) Agroforestation
Ans : (D)

25. What is the recent source of pollution of underground water?
(A) Thermal Power Stations (B) Biogas Plants
(C) Sewage (D) Landfills
Ans : (D)

Post a Comment

0 Comments