General Knowledge Questions and Answers for IBPS Bank Exam 2019

0
17

1. Foreign Exchange Reserves of India are kept in the custody of which of the following?
(A) International Bank for Reconstruction and Development
(B) International Monetary Fund
(C) Government Treasury
(D) Reserve Bank of India
(E) State Bank of India

2. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of scamps
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover

3. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market?
(A) Bill Market
(B) Call Money Maket
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council

4. NRI Day is observed on which of the following days?
(A) 9th February
(B) 9th January
(C) 19th February
(D) 19th March
(E) 9th March

5. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SEBI
(D) SIDBI
(E) None of these

6. Bank rate is decided by which of the following?
(A) RBI
(B) Govt. of India
(C) SEBI
(D) IBA
(E) NABARD

7. FDI refers to :
(A) Fixed Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these

8. State Financial Corporations give assistance mainly to develop which of the following?
(A) Small and medium scale industries
(B) Agricultural sector
(C) Cotton industry
(D) Large scale industries
(E) Coal mines

9. Which of the following terms is used in Banking?
(A) Epicenter
(B) Pascal’s Law
(C) Currency
(D) Centre of Gravity
(E) Latitude

10. Teaser Rates are related to which of the following types of loans?
(A) Home Loans
(B) Personal Loans
(C) Auto Loans
(D) Reverse Mortgage Loans
(E) Crop Loans

11. The Green revolution in India was the outcome of the efforts of who amongst the following?
(A) Dr. M. S. Swaminathan
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Mr. K. V. Kamath
(D) Dr. Rakesh Mohan
(E) None of these

12. Which of the following is the largest stock exchange of India?
(A) Delhi
(B) Ahmedabad
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) None of these

13. Which of the following is the abbreviated name of the organisation working for the welfare of the children?
(A) CII
(B) CRY
(C) SEWA
(D) SHCIL
(E) None of these

14. The World Environment Day is observed on which of the following days?
(A) July 5
(B) June 5
(C) April 5
(D) May 5
(E) None of these

15. Saina Nehwal who was in news recently is associated with the game of :
(A) Basket Ball
(B) Tennis
(C) Cricket
(D) Chess
(E) Badminton

16. The filament of electrical bulbs is made of
(A) Silver
(B) Tungsten
(C) Nickel
(D) Cobalt
(E) Copper

17. Who among the following is the author of the book ‘Five Point Someone’?
(A) Amrita Pritam
(B) Mulkraj Anand
(C) Nirmal Verma
(D) Anita Desai
(E) Chetan Bhagat

18. Booker Prize is given for contribution in the field of :
(A) Politics
(B) Sports
(C) Literature
(D) Cinema
(E) None of these

19. EURO is the monetary unit of :
(A) Iran
(B) Iraq
(C) China
(D) Italy
(E) Japan

20. Which of the following possesses magnetic property?
(A) Chromium
(B) Copper
(C) Iron
(D) Silver
(E) Lead

21. What is the function of a RADAR?
(A) Detecting sound waves
(B) Detecting only direction
(C) Detecting range and direction
(D) Transmitting pictures
(E) None of these

22. Which of the following terms is NOT associated with the world of banking?
(A) Credit
(B) Micro Finance
(C) Pulse Rate
(D) Cheque Truncation
(E) Basel Norms

23. Which one of the following organisations sets targets for various Ministries in India?
(A) Department of Expenditure
(B) Department of Economic Affairs
(C) Department of Revenue
(D) The Planning Commission
(E) None of these

24. In the unique number issued by UIDAI (Unique Identification Authority of India), how many digits are there?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12
(E) None of these

25. Which one of the following denomination of plastic notes is proposed to be introduced by RBI?
(A) 5
(B) 10
(C) 20
(D) 50
(E) 100

26. Head Office of which of the following banks is in Mumbai?
(A) Punjab National Bank
(B) Bank of India
(C) UCO Bank
(D) Corporation Bank
(E) Syndicate Bank

27. The Kumbha Mela takes place in which of the following cities in Maharashtra?
(A) Solapur
(B) Shirdi
(C) Ratnagiri
(D) Pandharpur
(E) Nashik

28. Which scheme is an effort to improve medical services in Rural India?
(A) IRDP
(B) SEWA
(C) Bharat Nirman
(D) Kutir Jyoti
(E) ASHA

29. Which of the following is the name of the game not included in Olympics?
(A) Kabaddi
(B) Table Tennis
(C) Rifle Shooting
(D) 100 metre Race
(E) Swimming

30. Which of the following is the name of a Hormone?
(A) Aspirin
(B) LSD
(C) Insulin
(D) Cortex
(E) Plasma

Answers:
1. (D) 2. (D) 3. (E) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 7. (C) 8. (A) 9. (C)
10. (A) 11. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (B) 15. (E) 16. (B)
17. (E) 18. (C) 19. (D) 20. (C) 21. (C) 22. (C) 23. (D) 24. (D) 25. (B)
26. (B) 27. (E) 28. (E) 29. (A) 30. (C)

Your Result

You have Answered of the Correct Answers.

Right   Wrong   Not attempted

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here